01 April 2015

New York, zaterdag 21 maart 2015

Op tijd wakker maar weer heerlijk geslapen. Gelukkig schijnt het zonnetje weer en smelt de sneeuw langzaam weg. Het blijft overigens wel frisjes. Na een ontbijtje met pancakes & fruit, bagels en een croissantje trekken we er weer op uit.

Helaas lukt het niet om geld op te nemen met de pinpas, maar gelukkig hebben we een creditcard bij ons die ons uit de brand helpt. Bij het pinnen komt een net geklede man binnen, maar met paars haar in verschillende tinten, paarse bril en een paarse sjaal. Gewaagd, maar leuk om te zien. We pakken weer de metro naar station 50th street en gaan op zoek naar de hop on hop off bus en denken hem te zien staan. De chauffeur zegt dat hij pauze heeft en staat te wachten, waarna wij verder lopen.Binnen een minuut horen we hem toeteren, we kunnen instappen en hij brengt ons wel even naar het startpunt. Wanneer ik onze tickets laat zien, blijkt hij van een andere organisatie te zijn. Oeiii.. toch maar lopen.

Op Time Square is de rode trap weer geopend, en we gaan er een tijdje staan rondkijken, je kunt de omgeving vanaf dit punt mooi overzien. Het is er een gezellige boel. We stappen vervolgens op de bus downtown, maar na een korte rit zijn we uitgestapt om een toilet te bezoeken. Het voordeel is dat we in de volgende bus een veel mooiere plek kregen. We rijden langs The Flatiron Builing http://nl.wikipedia.org/wiki/Flatiron_Building en Chinatown en Little Italy naar Battery park. Dit keer wilden we wel met de boottocht.
Aangekomen bij de ingang, blijkt dat we onze vouches eerst moeten omruilen, dus terug naar waar we vandaan kwamen. Gelukkig vandaag geen lange rij en we waren zo binnen. Tenminste… dat dachten we. Jos blijkt zijn multitool nog bij zich te hebben en deze mocht niet mee naar binnen. Ook was er geen mogelijkheid om deze achter te laten. We splitsen ons, ik was immers al door de beveiliging, en hij gaat op zoek naar een bewaarplaats. Deze vindt hij bij een notenverkoper en voor $5 bewaard de man de multitool. Terug in de tent kunnen we doorlopen naar de ingang van de boot waar een man ons allemaal toeschreeuwt dat we ons in rijen van drie moeten opstellen. Iedereen heeft een winterjas aan, maar hij staat er in zijn overhemd, waarschijnlijk wordt je van schreeuwen erg warm.

Wanneer het schip aanlegt blijven er maar mensen afkomen, het gaat maar door en uiteindelijk kunnen we aan boord waar we een plekje bovenop het schip uitkiezen. Wel koud, maar je moet er iets voor over hebben. We varen richting het Vrijheidsbeeld http://libertyellisfoundation.org/ en wat te verwachten is, iedereen gaat aan dezelfde kant staan. Even schiet de vraag door me heen hoe koud het water zou zijn. Bij Statue island verlaten veel mensen de boot en wij gaan binnen zitten en kopen een pretzel. Lekker warm en lekker zout.

Vervolgens varen we naar Ellis Island, maar gaan opnieuw niet van boord. Binnen is het warm en we zitten goed, dus waarom vertrekken? Aan land pikt Jos zijn multitool weer op en we willen met de bus verder, echter deze blijkt een vertraging te hebben en de eerstvolgende bus zit barstensvol. We besluiten om dan maar met de metro te gaan, jammer van de buskaart, en stappen op Bowling Green in richting The Top of the Rock, http://www.topoftherocknyc.com/ Ondanks dat het een hoog gebouw is, konden wij het moeilijk vinden, waarschijnlijk speelde hier de vermoeidheid een rol, maar na een bewaker te hebben gevraagd lopen we via Radio City http://www.radiocity.com naar de ingang van het Rockefeller building. Uiteraard had Jos zijn multitool nog steeds bij zich maar na een praatje met de chef, mocht hij deze meenemen in zijn rugzak wanneer hij belooft er niets mee te doen (…)  In enkele seconden vliegen we met de lift naar de 67ste verdieping onder begeleiding van een filmpje in het plafond.

Tijdens het bouwen van Rockefeller building http://www.topoftherocknyc.com/ is de wereldberoemde foto gemaakt van lunchende bouwvakkers op een metalen balk, hoog in de lucht. Je kent het vast wel. Wanneer de deuren van de lift openen is er maar een woord te zeggen: wauw!! Wat een fantastisch uitzicht, ongelofelijk en niet te beschrijven. Vanaf de 67ste etage is nog een roltrap naar 68 etage en vervolgens kun je naar 69 met de trap. Hier is nagenoeg geen hoge rand meer welke je beschermd. In Nederland zou dit niet mogelijk zijn.

Overigens is de internetverbinding hier erg goed en maakten we daar gebruik van om foto’s naar familie en vrienden door te sturen. Na een uurtje rondgekeken te hebben gaan we weer naar beneden en halen koffie bij Starbucks. Een oudere dame voor ons brengt haar eerste bezoekje aan de koffietent en heeft moeite met kiezen. Ook hier wordt spontaan een praatje gemaakt. Gezellig. Na de koffie kijken we nog wat rond, want onder in het gebouw zit een winkelcentrum. Opvallend is dat alle winkels hetzelfde uithangbord hebben, zwart met de naam van de zaak. Netjes en niet schreeuwerig.

Vervolgens gaan we op pad naar de Applestore, het is inmiddels al donker en we krijgen pech met de subwaycard. We waren nl in de veronderstelling dat dit een dagkaart is, maar het blijkt een 4 rittenkaart, bijbetalen dus. Jos zijn kaart is nog wel geldig, maar bij het volgende station krijgt hij ook problemen. Helaas blijkt het apparaat ook geen papiergeld te accepteren en we hebben geen muntgeld meer. Een schoonmaker biedt hem een gratis rit aan en hij mag door naar de metro. Super, moet je eens in Nederland proberen….

De Applestore hebben we redelijk snel gevonden. Wat een drukte beneden en wat een contrast, het moderne gebouw met op de achtergrond de oude klassieke panden van New York. Na even wat rond te hebben gekeken hadden we het snel gezien, we zijn immers al volledig voorzien.

We pakken de metro terug naar Time Square en zoeken een eettentje. Inmiddels is het bijna 22.00 uur. Op de hoek kunnen we bij een buffet eten voor $7,99 per pond eten. Lekker uitzoeken waar je zin in hebt. Het eten is erg goed, het restaurant heeft iets weg van een veredelde vreetschuur, maar goed, we hebben wat warms binnen.

Nog even shoppen, opnieuw Hardrock Cafe en verschillende souvenirs waaronder Converse Sneakers voor $49 bij Grand Slam, gaan we naar huis. We nemen per ongeluk het verkeerde spoor en belanden in Brooklyn, snel overstappen en om 23.30 zijn we terug op onze kamer met zere voeten en benen, maar weer met nieuwe mooie herinneringen !


No comments:

Kirke Helsinge 13 t/m 20 juni 2015

Zaterdag 13 juni hebben we Blavand verlaten.. na een week goed weer te hebben gehad, spoelde het die ochtend. Guus ging me nog even snel uit...